Mi a különbség a POP3 és az IMAP levelező beállítás között

A POP3 és az IMAP két különböző levelezési módszer, beállítási lehetőség (protokoll). Lássuk részletesen, melyik mire való:

Írta: Bollmann Krisztián

Röviden:
A POP3 letölti a leveleket és helyi eszközön tárolja, míg az IMAP közvetlenül a szerveren hagyja az e-maileket, így a változások minden eszközön tükröződnek. Az IMAP gyakran előnyös, ha több eszközt használsz és szeretnéd, hogy az e-maileid mindenütt szinkronban legyenek.



Részletesebben:
Amikor számítógépünkön a levelezőprogramot beállítjuk (legismertebb levelező programok a Thunderbird és Outlook), két fő beállítási lehetőségünk van:

POP3:
Egy ilyen beállítás mellett a levelezőprogram letölti az e-maileket a saját számítógépünkre majd eltávolítja azokat a szerverről. Persze van lehetőség (mitöbb érdemes) beállítani azt, hogy egy ideig megőrizze a leveleket a szerveren, pl. egy hétig. (Hogy miért? Erről a Tipp résznél írunk.)

Szóval a lényeg, hogy hosszú távon az e-mailek a helyi eszközön tárolódnak.

Előnye, hogy nincs szükség nagy méretű webtárhelyre, hisz a levelek végereményben a számítógépen tárolódnak majd. Egy személyi számítógépen jó eséllyen bőven van hely, akár több 10 GB-is, így több évnyi levelezés is tárolható rajta.

Hátránya, hogy a számítógép újratelepítésekor (illetve adatmentéskor) ügyelni kell a levelek kimentésére is. Illetve ha valami oknál fogva adatvesztésünk van és nem volt mentésünk, akkor elveszhetnek a leveleink. Tehát a szerveren nincs belőlük másolat.

Tipp Amennyiben egy e-mail címet több számítógépen is használunk, esetleg többen használjuk ugyanazt a mailcímet, akkor különösen fontos, hogy a levelekről maradjon fent egy másolat a szerveren egy rövidebb ideig. Ha egy levél fogadásakor abból fent marad egy másolat a szerveren, akkor azt a levelet egy másik eszköz is látni fogja még, és így lehetősége lesz azt letölteni. Ellekező esetben ugyebár csak az a számítógép kapná meg a levelet, amelyik először letölti azt a szerverről, így a többi számítógépre már nem jutna el. Például ha egy hétig még fent hagyjuk a leveleket, akkor támaszkodhatunk arra, hogy egy hét alatt minden olyan számítógép (vagy eszköz, pl. mobiltelefon) is lekéri az utóbbi napok leveleit, azaz letöltésre kerül mindegyik eszközre.
További előnye az ideiglenes (pl. 1 hetes) másolatnak, hogy ha egy levelet letöröltünk volna tévedséből, akkor a szerveren azt még elérjük. Tehát egy lomtárhoz hasonlóan, még egy ideig vissza tudjuk keresni a már egyébként törölt leveleket is.
 



IMAP:
A levelek a szerveren maradnak mindvégig, a helyi számítógépünk tulajdonképpen csak tökrözi annak tartalmát. Magyarul a levelezőporgram lemásolja a szerver állapotát, mitöbb az elküldött, piszkozatok vagy bármilyen egyéb személyes mappánkat is felmásolja a szerverre. Nevezhetnénk ezt felhő alapú levelezésnek is.

Előnye, hogy ha több számítógépen is használjuk a levelezést, vagy akár többen használunk egy címet, akkor minden eszkzön mindenki ugyganazt fogja látni. Az e-mailek tehát szinkronban vannak a különböző eszközök között.
Ha "A" és "B" illető ugyanazt az e-mail címet használják (pl. egy közös info kezdetű céges mailcímet), akkor ha "A" illető ír egy válasz e-mailt, akkor "B" illető számítógépén is meg fog jelenni a válasz a kimenő levelek között. Szintúgy, ha "A" töröl egy levelet, akkor az "B" számítógépéreől is törlődni fog.

Hátránya, hogy a teljes levelezést, beleértve a kimentő, kéretlen, törölt és személyes mappákat, valamint a csatolmányokat is, el kell tárolni a felhőben. Ez több évnyi céges levelezés esetén komoly tárhelykapacitást igényelhet, ami megnövelheti a webhoszting díjat.


 
Tagek: levelezés, pop, imap

Keresés

Tagek

© 2006 - 2024 WebDeb Minden jog fenntartva
WebDeb - ahol a weblapok születnek
Készítette:
Lap tetejére